Hoog Sensitiviteit als Kracht 

 

Hoog sensitief zijn 

De term hoog sensitief is in de mode, hoor je wel eens. Niet iedereen neemt het serieus. Is hoog sensitief zijn nou echt bewezen? Of is het alleen maar aanstellerij? Eerst maar eens een stukje geschiedenis; De grondlegster van het begrip HSP is Elaine Aron (1944) een universitair docente psychologie en psychotherapeute uit Amerika. Zij schreef in haar boek 'The Highly Sensitive Person' in 1996 over mensen met een hoge gevoeligheid voor sensorische (zintuigelijke) verwerking. Ze concludeert dat uit onderzoeken blijkt dat mensen met een gevoeliger zenuwstelsel, zowel intern als extern, sterker geprikkeld worden dan andere mensen. 

 

Hoog sensitieve personen/kinderen (HSP/HSK) worden geboren met een sensitief zenuwstelsel, dat sterker dan dat van anderen reageert op prikkels. Niet alleen licht en geluid, maar ook emoties van anderen komen harder binnen. Naast het harder binnenkomen van prikkels, is ook een diepere verwerking daarvan ook heel kenmerkend voor HSP. Het gevolg is dat je een constante stroom aan informatie toelaat, wat vertaald wordt als 'prikkels'. Onder ideale omstandigheden heeft dat veel voordelen, maar het leidt logischerwijs ook sneller tot overbelasting of 'overprikkeling'. 

 

Herken jij je in de volgende symptomen? Het zou kunnen dat je dan HSP bent. 

  • Je houdt niet van te veel zintuiglijke prikkels, zoals veel geluiden, drukke beelden, sterke geuren of onverwachte aanrakingen. 
  • Je schrikt snel, bijvoorbeeld van plotselinge, harde knallen of schrikmomenten in films.
  • Je kan situaties goed inschatten en merkt gevaar sneller op dan anderen.
  • Je bent je bewust van je eigen emoties en stemming en kan die van anderen ook goed inschatten.
  • Je kunt je goed in de situatie of emoties van een ander verplaatsen en toont empathie.
  • Je kunt je compleet verliezen in een mooi boek, een film, muziek of kunst en bent hier vaak diep door geraakt.
  • Je bent je altijd erg bewust van de sfeer in een ruimte en dit beïnvloedt je eigen stemming en humeur.
  • Je hebt de neiging situaties te veel onnodig te overdenken.
  • Je bent gevoelig voor pijn of honger en reageert sterk op alcohol of cafeïne.

 

In de praktijk

Hoog sensitieve mensen hebben door hun sterke bewustzijn een groot inlevingsvermogen en bijzondere kwaliteiten. Ze zijn meester in het inschatten van situaties, verwerken van informatie, hebben oog voor detail een goede focus en veel mensenkennis. Nadeel is het niet goed aangeven van de grenzen en zich aanpassen aan de normen en waarden van hun omgeving. Door de behoefte aan het tijdig terug trekken en opladen (wat vaak te weinig gebeurd) ziet de omgeving de hoog sensitieve medemens als stil, verlegen en introvert. Het resultaat van niet tijdig opladen kan overprikkeling en oververmoeidheid tot gevolg hebben. Het niet tijdig opladen zorgt voor chronische overprikkeling wat tot psychosomatische klachten kan leiden.

Jarenlange overprikkeling kan omslaan in mentale klachten zoals; angst- en paniekstoornissen, overspannenheid, burn-out en zelfs depressie. Fysieke klachten (SOLK = somatisch onverklaarbare  lichamelijke klachten). Emotionele klachten die zorgdragen voor een disbalans in je leven. 

Als gediplomeerd HSP Coach pas ik binnen mijn praktijk jou sensitiviteit op een holistische wijze toe. Ik ben zowel medisch als psychosociaal geschoold, waardoor ik jou klachten kan uitleggen op een voor jou begrijpelijke wijze. Ontdekken wie jij nu eigenlijk echt bent, zelfliefde ontwikkelen, en daarna je psychische en fysieke klachten bekijken, oplossen of mee leren leven. 

 

Is balans in je leven voor jou een natuurlijke noodzaak? Dan zou ik je adviseren het traject aan te gaan!

 

 

"It takes courage to say yes to rest in a culture where exhaustion is seen as  a status symbol."  

Brené Brown

Het Coaching traject wordt gestart met een intake gesprek. Ik luister naar jouw verhaal en samen brengen we de punten die jij wilt veranderen in kaart. Zo komen we tot een effectief en persoonlijk plan van aanpak.

 

Ik werk vaak vanuit mijn intuïtie, kennis en ervaring. Door mijn persoonlijke, holistische aanpak komen we zonder omwegen bij jouw doelen. 

 

Mijn doel is jouw te coachen, waardoor jij de kracht van sensitiviteit, je persoonlijke groei gaat leren voelen. 

 

Want als je je goed voelt, krijg je de controle over je brein en lichaam en ben je in staat je doelen daadwerkelijk te halen!

 

Wil je aan de slag met je sensitiviteit en interesse in een persoonlijk coaching traject? 

 

Neem dan contact voor een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek.

 

Het is je eerste stap op weg naar verandering en het leren omgaan met je sensitiviteit en behalen van je doelen!

 

Wil je gelijk beginnen?  Bestel vandaag nog het Sensitiviteit Coaching traject: