
Het heeft me vele tientallen jaren van mijn leven gekost, om maar niet te denken aan het geld en de hulpmiddelen die ik eraan heb gespendeerd. Maar uiteindelijk is het me gelukt. Hoe ik dat gedaan heb? En waar ik het gevonden heb? Ik zal mijn geheim met je delen.
Het was er niet opeens. Ik droeg het al heel lang met me mee zonder te weten wat het exact was en ik weet zelfs niet wanneer het is ontstaan. Dat maakte het ook zo ingewikkeld voor mij om het als kind en tiener te snappen. Van een vrolijk, klein kind veranderde ik langzaam in een verdrietig en bang kind, totdat ik rond mijn 13e jaar een onverschillige tiener werd. Rond die leeftijd was ik inmiddels zo gesloten als een oester, het leven hoefde voor mij niet meer en ik wilde zo niet verder.
Als ik er al niet meer in geloofde, wie dan wel? Ik droeg een masker door middel van een dikke laag make-up en met zwartgeverfde haren en donkere depressieve kleding ging ik door het leven. Fake It Till You Make it, zou op mij van toepassing kunnen zijn geweest, doordat ik goed was geworden in iedereen op afstand houden en doen alsof. Met mijn neus in de leesboeken en altijd zoekende naar antwoorden, rust en ruimte. Mijn karakter ging van lichtelijk chaotisch naar perfectionistisch, wat faalangst tot gevolg had. Hoe meer aandacht ik kreeg van jongens, hoe verder ik me terugtrok in mijn schulp en afstand nam. Hoe moeilijk kun je het jezelf maken als je je dag in dag uit anders voordoet dan je in werkelijkheid bent? Nooit voelde ik me goed genoeg en ik dacht: niemand heeft meer ‘last’ van mij, als ik maar ver weg woon. Dat ik vooral last had van mezelf kwam niet eens in me op. Soms maakte ik me onzichtbaar en andere keren deed ik me juist stoer voor. Niemand liet ik echt dichtbij komen, omdat ik mezelf al niet eens leuk vond.
Mijn zelfbeeld, ontstaan in mijn vroegste jeugd, was een negatief beeld. Veroorzaakt door o.a. pesterijen om mijn verlegen karakter. Neem maar van mij aan dat alles wat je van jezelf vindt aantrekkingskracht heeft op mensen die ook zo op je reageren. Ze zijn als het ware een spiegel naar jezelf toe. Ik ging daardoor nog meer geloven in de overtuigingen die andere mensen over mij hadden. Het lag verankerd in mijn gedrag en gevoel. Van een negatief zelfbeeld neem je niet zo makkelijk afscheid; daar moet je heel wat voor doen, vooral als je steeds ouder wordt. Dat is de reden waarom mensen na hun 35ste vaak zeggen: 'zo ben ik nu eenmaal.' Veranderen doet pijn en kan moeilijk zijn. Hoe jonger je bent, hoe sneller je terug kunt veren in een positief zelfbeeld en een hogere vorm van eigenwaarde. Dus als je dit leest en je bent nog jong: doe er je voordeel mee! Ik ervaarde mezelf als zoekende in een woestijn, waarbij het leek alsof niemand me begreep en niemand me echt kon of wilde helpen. Het meest gehoorde en onzinnigste advies wat ik ooit heb gehad was: ‘laat het los...' ARGH!
Laat het los, hoe doe je dat? Ik verafschuwde die drie woordjes. Want ik kreeg een onbevredigend antwoord en ik kon er niets mee. Misschien omdat het geen passende antwoorden voor mij waren of omdat het gewoon niet met mij resoneerde. Ik had geleerd in mijn leven dat je hard moest werken en vooral gewoon moest doorgaan. Dus dat was het enige wat ik iedere keer weer opnieuw deed zodra ik vastliep en iemand het advies gaf om het los te laten. Het negatieve zelfbeeld dat ik van mezelf had, werd met de jaren steeds slechter. Inmiddels was ik begin veertig, hoe naar is dat! Alles deed ik eraan om mijn buitenkant en buitenwereld te veranderen, maar van binnen voelde ik me steeds een stukje dieper wegzakken in een bodemloze modderpoel van ellende. Alles had ik om gelukkig te zijn, maar vaak voelde ik dat in mijn binnenste niet. Klinkt niet leuk toch? Het was zwaar om als HSP-vrouw met een laag zelfbeeld niet te kunnen voldoen aan het ideaalbeeld in de maatschappij, omdat alles zich van binnen afspeelt en er niets zichtbaar was aan de buitenkant. En aangezien maar 20% van de mensheid hooggevoelig is, kon ik me knap eenzaam voelen.
En opeens was daar mijn ‘reddende engel’, die tot mij resonerende woorden sprak na een meeting. Ik mocht wel wat meer voor mezelf gaan zorgen en mezelf wat liever gaan vinden. Wow! Die woorden kwam binnen, ze prikten door mijn façade heen! Ik vroeg hoe ze dat bedoelde, want ik verzorgde mezelf toch goed? Ze gaf aan dat ik meer zelfzorg en zelfliefde mocht gaan ervaren. Ik kreeg waardevolle tips en adviezen waarmee ik aan de slag ben gegaan. Langzaamaan veranderde mijn negatieve zelfbeeld in een hogere eigenwaarde die ik ook echt kon voelen. terwijl er aan de buitenkant niets was veranderd. Ik vond mezelf steeds leuker worden en waarschijnlijk zal niet iedereen het daar mee eens zijn geweest, maar dat boeide me steeds minder. Door mezelf innerlijke zorg te geven en te leren houden van mezelf, kon ik mijn negatieve zelfbeeld omzetten in een positief zelfbeeld. Ik liet mijn oude manier van doen vrij en daarmee ook de patronen waarin ik door overtuigingen van anderen was gaan geloven. Een emotionele tijd brak aan, waarin veel emoties over elkaar heen duikelden om gevoeld en gezien te worden. Mijn motivatie om te veranderen was nog nooit zo groot geweest, maar de stappen die ik zette waren niet makkelijk en gingen niet vanzelf. Mijn doel was een voorbeeld te zijn voor mijn kinderen, dat gaf me kracht om door te zetten.
Eindelijk! Ik begreep wat er bedoeld werd met loslaten. De vastzittende emoties die door andermans overtuigingen waren opgehoopt in mijn lichaam werden in die tijd één voor één losgeweekt en de patronen die ik zo zorgvuldig had opgebouwd werden doorbroken. Ik was me bewust gaan worden van onbewuste problemen, oorzaken en gevolgen die hun effect hadden op mijn lichaam en mijn leven. Ik kon gaan denken in oplossingen die goed waren voor mij en die mij niet zouden beschadigen. Het oude, vertrouwde loslaten brengt veel emoties met zich mee en veranderend gedrag. Dat wordt vaak onderschat, waardoor men toch liever in het oude vertrouwde terugkeert. Om te willen veranderen, zul je moeten gaan voelen wat er zich binnen in je lichaam afspeelt, want pas dan zal je zelfbeeld gaan veranderen.
Door dit verhaal met je te delen, stel ik me kwetsbaar op en sommige mensen vinden dat misschien naïef. Echter, het is voor mij belangrijker dat jij niet, net als ik vroeger, zoekende bent in die woestijn, maar dat je weet dat je niet de enige bent en kunt kiezen voor verandering. Dat je het recht hebt om te kiezen wat goed is voor jou. Want jij alleen bepaalt of jouw waarheid klopt met de overtuiging die een ander mens over jou heeft uitgesproken. Besef dat een negatief zelfbeeld je juist kwetsbaar maakt, want de klachten en gevoelens die je kunt krijgen zijn niet klein. Onderstaand een rijtje van de meest voorkomende klachten bij een laag en negatief zelfbeeld:
- gevoelens van somberheid
- depressiviteit
- angstklachten
- eetproblemen
- verslavingen
- agressief of passief gedrag
- leerproblemen
Wat betekent de term 'zelfbeeld' eigenlijk? Wikipedia zegt hier het volgende over: Het is het beeld dat je van jezelf hebt gevormd in de loop van je leven, en het laat twee kanten zien: wat je ‘weet’ over jezelf; kenmerken - talenten - kwaliteiten - capaciteiten - eigenaardigheden. En daarnaast hoe je jezelf beoordeelt als persoon: gezien vanuit verstand, gevoel en de kennis die je over jezelf hebt verzameld gedurende je leven.
Mijn geheim deel ik met liefde en is niet langer verborgen. Ik heb mezelf met bloed, zweet en tranen uit de modderpoel getrokken. Mijn doel is leven vanuit verbinding met mezelf. Daardoor ben ik niet langer verwijderd van mijn zelfbeeld en ervaar ik instant emoties die mij overkomen. Ik weet dat ze horen bij dat moment, dat ik ze mag en kan uiten en dat ik die emoties niet jarenlang met me mee hoef te dragen.
Heb je behoefte aan een gesprek n.a.v. deze post?
Wil je weten wat het inhoudt om te leven vanuit verbinding met jezelf?
Tips of adviezen nodig om je negatieve zelfbeeld om te zetten naar een positief zelfbeeld?
Herken je mijn verhaal zelf of bij je kind? Kijk op het kopje Harmony by nature voor de trainingen en workshops die ik aanbied.
Klik op de button en neem contact op of laat je reactie hieronder achter.
Reactie plaatsen
Reacties