Prikkel Overload - Zenuwstelsel

Gepubliceerd op 14 november 2023 om 11:59

Dit keer een blog die korter is maar wel een gratis geleide meditatie aanbiedt en jou daarmee ondersteund op je weg naar balans in je natuur. Ik wil je in mijn blog meenemen naar hoe mijn paniekaanvallen, hyperventilatie en burn-out zijn ontstaan op mijn 25ste levensjaar. Maar dan vooral bekeken vanuit psychosociale educatie perspectief.

 

Je zenuwstelsel en de dagelijkse prikkels die je elke dag te verwerken krijgt ontstaan niet van de ene op de andere dag maar hebben vaak al een lange voorgeschiedenis van te veel, te vaak over je grenzen gaan en te weinig zelfzorg. Ik noem dit ook wel voor de zelfliefde die ik heb gevonden door naar binnen te keren en te voelen wat mijn lichaam mij verteld. Hoe jij het gaat noemen is aan jou, tenslotte is elk mens een uniek wezen.

 

Elke sensatie die je via de zintuigen binnen krijgt gaat als eerste naar het zenuwstelsel, zeg maar de ontvanger van je fysieke lichaam. Maar het zenuwstelsel doet veel meer dan alleen ontvangen. Het is de verbinder tussen je fysieke, emotionele, mentale en spirituele lichaam. Als het zenuwstelsel te veel informatie moet verwerken dan raakt het logischerwijs overbelast. Zie het maar als een beker water die je vult en laat overstromen, dan is dat de spreekwoordelijke druppel die de beker doet overstromen. Voor je lichaam geldt hetzelfde, als je niet tijdig de balans opzoekt dan ontstaan vanuit het zenuwstelsel signalen en waarschuwingen zoals;

 • Ontstekingen
 • Gevoel van continue ‘aanstaan’
 • Gevoel van overweldigd zijn bij zelfs de kleinste taken die je vervult
 • Vermoeidheid (chronisch)
 • Spijsverteringsproblemen
 • Problemen met het immuunsysteem
 • Slapeloosheid
 • Hormonale disbalans
 • Hart- en vaatproblemen
 • Lichamelijke pijnen – SOLK (somatisch onverklaarbare lichamelijke klachten/pijn)
 • Chronische pijnen die steeds erger worden
 • Onvermogen om de juiste grenzen te stellen

Je zenuwstelsel is als verbinder overspoelt en kan niet tot rust komen, bezinning vinden. Daardoor is je lichaam niet meer in staat tot zelfzorg/zelfliefde om alle dagelijkse prikkels te verwerken in het systeem wat ik ons lichaam noem. Het wordt ook wel onbewust bekwaam genoemd.

 

Wat houdt zelfzorg/zelfliefde nu eigenlijk in? Voor mij houdt het in dat ik werk aan mijn zelf herstellend vermogen. Ik gun mijn fysieke, mentale, emotionele en spirituele lichaam de tijd om te herstellen van de prikkel overload. Het lichaam is logischerwijs niet meer zoals het ooit was toen ik jong was maar ik bekijk dit vanuit het heden en accepteer voor wat op dat moment voor mij leefbaar is en comfortabel voelt ondanks de veroudering. Je zal begrijpen dat ieder mens daar een ander uitgangspunt of referentiekader aangeeft. Om jou toch een idee te geven hoe dat er uit kan zien geef ik onderstaand wat extra uitleg. Het betekent dat je elke dag tijd doorbrengt in een rustige omgeving zonder afleiding (dus ook geen mobiel/televisie etc.). Maar het kan ook lichaamswerk betekenen waarbij de focus ligt op gericht werken aan het herstel van het zenuwstelsel en niet om het fysieke lichaam verder uit te putten door fanatiek te gaan sporten. Denk dan eerder aan een wandeling in de natuur want natuurlijk is lichaamsbeweging belangrijk en essentieel om zorg te dragen voor een gezond en evenwichtig lichaam. Maar besef dat als je al in de alarmfase zit herstel en rust belangrijker is bij een overbelast zenuwstelsel.

 

Er zijn vele manieren om d.m.v. energetisch werk de zorg toe te passen voor je gezondheid al dan niet met de ondersteuning van een professionele (energetische) therapeut. Door het zoeken en vinden van jouw persoonlijke methoden leer je om te ont-stressen en leer je te voorkomen dat je zenuwstelsel in de toekomst geëngageerd is en 24/7 aanstaat. Tenslotte begrijp jij de noodzaak om gezond te blijven voor de mensen die je dierbaar zijn. Doe wat in je vermogen ligt om aan je zelf herstellend vermogen te werken en de disbalans van jouw natuur op te heffen.

 

Naast de noodzakelijke zelfzorgmechanismen is het leren reageren en (h)erkennen van je zenuwstelsel via bv. beeldvorming/gevoel vorming te gaan ervaren wat belangrijk is voor jou welzijn. Ik heb in mijn praktijk een speciale geleide meditatie voor het zenuwstelsel, omdat ik weet hoe het is en voelt om te vaak en te veel over je eigen grenzen heen te gaan en daardoor jezelf ziek te maken deel ik deze geleide meditatie op verzoek. Stuur mij gerust een berichtje via balancebynature.eu@gmail.com en ik stuur je de gratis toe.

 

Elk klein stapje is er één op weg naar de balans van jouw natuur.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.