Winston Churchill

Gepubliceerd op 6 oktober 2020 om 12:21

Tijdens de 2de Wereldoorlog, sprak de Britse premier Winston Churchill deze woorden tot het Britse volk. Geïnspireerd door de Ierse Bards ten tijde van het Avalonian tijdperk. Een prachtige filosofische uitspraak die een absolute waarheid bevat.Toen ik de filosofische uitspraak van Winstons Churchill las moest ik denken aan een gesprek wat ik enkele dagen geleden had met een wijze oudere medemens. Nu COVID-19 weer oplaait, zijn de (ongezouten) meningen soms ronduit kwetsend. Volwassen kinderen die hun ouders vertellen dat het nodig is dat er meer ouderen dienen te sterven omdat we er te veel van hebben (waarschijnlijk doelen ze dan op andere oudere dan hun eigen ouders).

De wijze oudere medemens die ik onlangs sprak, vertelde mij dat de oorlog, ondanks alle verschrikkingen de mensen dichter bij elkaar bracht, er was verbondenheid ook al was deze oorlog afschuwelijk in elk opzicht. Nu deze oudere medemens ook nog te maken kreeg met COVID-19, vertelde ze mij dat ze merkt dat er geen verbinding is tussen de mensen. 'We drijven steeds verder van elkaar af, en laten het ego spreken i.p.v. zorgen vanuit liefde voor elkaar.' In vergelijking met WW2, vertelde deze wijze oudere mens mij, dat wat er nu gaande is met COVID-19 en de manier waarop de mensheid met elkaar omgaat, zij deze tijd als erger ervaart dan de gruwelen van WW2....dat vond ik best een heftige vergelijking. Het zette mij aan het denken, ik kan me namelijk niets erger voorstellen dan in een tijd van oorlog te leven.

Ik beschouw mijn oudere medemens als wijs en leer van hen door vanuit wederzijds respect met elkaar in gesprek te gaan. Ik luister graag naar hun verhalen uit lang vervlogen tijden. Juist dat hebben we nu harder nodig dan ooit, we leren er onze levenslessen door. Het is belangrijk dat we open staan voor elkaars wijsheid en dat we negatieve gedachten, gevoelens en emoties niet laten overheersen. Er zijn zo veel manieren om elkaar te ont-moeten, ook al hebben we te maken met COVID-19. Bedenk dat jou tijd ook komt, en je ooit die oudere wijze mens bent. Hoe zou jij behandeld willen worden?

Zorg dat je een kind van het licht blijft of wordt, blijf in verbinding met elkaar en zoek de ander op, ook al is het op afstand, altijd vanuit liefde. ❤️🙏🏻


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.