Energetisch werk voor Empatische mensen

Gepubliceerd op 27 september 2021 om 16:40

ENERGETISCH WERK VOOR EMPATISCHE MENSEN

Voortgaand op mijn vorige blog, waarin ik je vroeg om samen op weg te gaan naar een liefdevollere wereld, waarin niets doen geen optie meer is, schrijf ik nu een blog over het samenleven met empathische mensen in een liefdevolle wereld. Waarom is het niet voor iedereen logisch om op te staan en te kiezen voor een liefdevollere wereld? Niemand is hetzelfde en toch zijn we allemaal één. We lopen ons eigen levenspad en toch hebben we elkaar nodig. Mijn levenspad heeft me gebracht naar het energetische lichtwerk, waarbij ik empathische mensen mag helpen hun levenspad terug te vinden. Maar wat is nu eigenlijk empathisch? En zijn we dat niet allemaal van nature? Wat kan ik zelf als empathische mens doen om me fijner te voelen?

 

Ik neem je graag mee op mijn reis die ik heb gemaakt om achter de bovenstaande vragen te komen. Het gaat hier om mijn eigen zienswijze, dus niet om een feitelijke waarheid.

Empatisch zijn, is leven vanuit je gevoel en de daarbij behorende emoties. Een balans vinden daarin doe je door je gevoel te laten stromen en door te bewegen. Want gevoel is energie. Je uiten kan op veel verschillende manieren: creatief zijn, sporten, verbinding met de natuur, een dagboek bijhouden, praten met vrienden, artistiek zijn, bidden, muziek maken of tijd doorbrengen met je dierbaren.

 

Elk mens is van nature empatisch, de één uit het alleen meer dan de ander of ervaart het sterker. Heel gevoelige mensen zijn zeer empatisch en voelen de emoties van andere mensen aan. Vaak weten ze zelf niet dat ze dit doen en raken erdoor verward. Bij sommige mensen is de empathie minder ontwikkeld en bij deze mensen zal je merken dat ze meer leven vanuit de buitenwereld en minder bezig zijn met hun gevoelsleven, oftewel hun binnenwereld. Voor beide typen mens is wat te zeggen. Het zou perfect zijn als er in een mens van beide typen evenveel zit, waardoor er een optimale Balance is van jouw Nature. Daarover in een latere blog meer. Voor nu richt ik me vooral op de empathische medemens.

 

Mensen die van nature empatisch zijn, raken dit vaak al in hun vroege jeugd kwijt door de wijze waarop wij in onze westerse maatschappij leven. Naarmate ze ouder worden en zichzelf niet doorvoelen, zullen er steeds meer en duidelijke fysieke en mentale signalen komen dat het gevoel (de emotie, de empathie) naar buiten wil. Hun emotie zit diep verstopt in hun binnenste en ze hebben er al jong een dikke muur omheen gebouwd. Als emoties/gevoelens (=energie) niet mag of kan stromen en bewegen, ontstaan er blokkades. Op een dag zal dit empathische gevoel zo sterk zijn dat het naar buiten toe wil uitbreken. Het wil niet langer passief toekijken hoe het leven alleen geleefd wordt voor de buitenwereld. Het wil gezien worden en iets toevoegen aan het leven. Als je je gevoelens niet kan of mag uiten van jezelf of van de buitenwereld, dan zal je op een dag wakker worden en fysieke of mentale klachten ervaren die zich uiten op een manier die jezelf nooit had verwacht.

 

Maar wat gebeurt er nu eigenlijk bij een empatisch persoon als ze de emoties van andere mensen kunnen voelen? Het lichaam trilt en vibreert als je de emoties en gedachten van je medemens ervaart. Voor de medemens is het niet zichtbaar, maar zelf kun je het wel voelen. Het vindt plaats in je etherische lichaam. Dat komt misschien heel zweverig over, maar simpel gezegd kun je het omschrijven als het gevoel dat je krijgt wanneer je een ruimte binnen loopt waar voorafgaande aan jouw aanwezigheid een felle discussie, ruzie of andere negatieve emotie heeft plaatsgevonden. De meeste mensen ervaren deze negatieve energie als niet prettig, verwarrend, kil of krijgen een onbehagelijk en onbestemd gevoel. Als je zelf niet weet welke emotie jij ervaart zodra je in aanraking komt met een dergelijke situatie, dan kun je die negatieve emoties bestempelen als die van jezelf, wat natuurlijk zorgt voor verwarring. Dat is wat mensen met een sterk ontwikkeld empathisch vermogen doen. Bij een positieve emotie is dit een minder groot probleem dan bij een negatieve emotie. Ik ga ervan uit dat je dat vast wel zult begrijpen. De opgeslagen negatieve emotie neem je mee gedurende de dag. Elke dag, week, maand kunnen er nieuwe negatieve emoties bijkomen, die je bij je houdt dag in dag uit. Pas als je er letterlijk doorheen zit, oververmoeid en uitgeput bent, ga je voor jezelf manieren bedenken om deze (onbewuste) emoties kwijt te raken. Je komt letterlijk en figuurlijk in beweging om deze negatieve energie (emotie) kwijt te raken. Soms kan het jaren duren voordat je in de gaten krijgt wat je onbewust doet.

 

Herken je jezelf in de volgende situaties: als je in gesprek met iemand bent geweest, voel je je na afloop dan weleens doodmoe, onrustig of van slag? Ervaar je dat je na je werk uitgeput en leeg bent? Begint je je dag meestal vrolijk en opgeladen, maar merk je dat je halverwege de dag opeens lamgeslagen, verdrietig of boos bent? Dan wordt het tijd dat je leert hoe je je kunt afschermen en reinigen. Start je elke dag al met een moe en lusteloos lichaam, ga dan eens na hoe dat komt? Ligt het aan je matras, ben je te laat gaan slapen, heb je te veel schermtijd of heb je een feestje gehad? Als je niets kunt bedenken als oorzaak van je lusteloosheid, dan wordt het voor jou ook tijd om je aanpak te veranderen en te proberen of energetische therapie heilzaam voor je zou kunnen zijn.  

 

Afschermen en reinigen heeft alles te maken met je beschermen tegen onaangename, donkere en zware energieën die jou naar beneden trekken. Dat kan de energie zijn van angst, woede, frustratie, verdriet, boosheid. Een energie waarbij je onbewust aanvoelt dat de sfeer niet optimaal is, gevoed door je intuïtie (onderbuikgevoel). Nog een voorbeeld: een baan waar je met competitieve mensen werkt en er ‘politieke spelletjes’ worden gespeeld om hoger op de carrièreladder te komen. Je voelt de onaangename sfeer, maar kunt je vinger er niet op leggen, omdat je collega’s vriendelijk en aardig tegen je doen. Onderhuids voel je echter dat er iets niet klopt. Dat is de donkere, zware en lagere energie waar ik op doel. Als je leeft met mensen die negatief, boos, zwaarmoedig, jaloers of angstig zijn, ook dan kun je hun energie overnemen. Net als de mensen in je omgeving leef je dan in de lage en donkere energie van de ander. Het is het belangrijkst dat je jezelf reinigt. En ja, dat kan gewoon door een dagelijkse douche in de avond. Spoel je af van top tot teen. Energie slaat zich namelijk op in de haren en kleeft aan je kleding. Er zijn nog veel meer manieren om je ‘energetisch te reinigen’. Als je dat hebt gedaan, dan is het belangrijk dat je je elke dag meerdere malen afschermt voor de energieën van je medemens. Fijn idee is dat niemand er iets van merkt, behalve jijzelf. Soms hoef je niet eens exact te weten hoe iets werkt, als het jou maar helpt om weer op je pad terug te komen en je weer krachtiger te voelen. Dat het je fitheid en focus terug haalt. Empathische mensen zijn vaak de mensen waar een beroep op wordt gedaan, omdat ze bijvoorbeeld geen nee kunnen zeggen, maar ook behoefte hebben aan de goedkeuring van andere mensen. Het is een natuurlijke impuls om anderen te helpen en te steunen. Dit zorgt voor een druk bestaan en een zware aanslag op je tijd. Door je energie te vergroten, krijg je meer tijd en ruimte. Zo zul je in de avond niet doodmoe zijn, blijft je energieniveau hoog en is dit de sleutel tot snelle manifestatie.

 

Wil jij ook empatisch zijn of je empatische vermogens verhogen? Draag dan ook je steentje bij en ga zelf aan de slag, doe wat je kunt en help mee de problemen van de wereld op te lossen. Het hoeft niet groots en meeslepend, je kunt in je eigen kleine kringetje het verschil maken. Door achterover te leunen, te klagen en passief-agressief te zijn, zal je nooit je empathisch vermogen verhogen. Met alleen positief denken kom je er niet, ‘je woning wordt niet schoon van alleen positieve gedachten’ en dat bedoel ik zowel letterlijk als figuurlijk. Je zult fysiek tot actie moeten overgaan. Hetzelfde geldt voor het schoonmaken en onderhouden van onze wereld. Jij en ik zijn allen verantwoordelijk voor ons eigen aandeel. Opkomen voor wat juist is en je bezighouden met problemen die je ziel raken, horen bij de reis van ons mens-zijn en maakt jou tot een empathisch mens, die nu misschien nog diep is verstopt in je innerlijk. Je kunt oud verdriet en woede alleen helen als je het doorleeft en de energieën de kans geeft naar buiten te treden. Een leven kan alleen geleefd worden door hoge pieken en diepe dalen.

 

De dag dat jij geen goedkeuring nodig hebt van anderen zal de dag zijn waarop je werkelijk vrij bent. Wees echt in je omgang met andere mensen en dieren. Men zal je meer gaan respecteren, zo niet… neem dan afstand en besef dat het belangrijkste is dat je jezelf respecteert. Stop je gevoelens niet weg, gevoelens zijn energie en die moet stromen en bewegen, want dat maakt jou tot een empathisch persoon. Dus uit je gevoelens, dans, lach, huil, zing, verbind, wees creatief, beweeg, mediteer, werk met plezier, ontspan, zoek de natuur op en geniet in stilte. Uit elke dag je dankbaarheid voor elke nieuwe dag die je mag beleven op aarde. Breng ‘Balance in je nature (leven)! Start vandaag nog en vind ook die empaat in jou, die elk mens van nature heeft!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.