Angst

Gepubliceerd op 18 maart 2023 om 07:54

In onze cultuur lijkt angst de enige emotie die ik te pas en onpas voorbij zie komen. Men ervaart een opgesloten zijn in zichzelf, de maatschappij en de cultuur. Verbinding en verbonden zijn wordt een Utopia. De grote vraag is dan: waarom lukt het mij niet mijn probleem onder controle te krijgen? Ik wil je in deze blog uitleggen dat angst één van de heftigste basale emoties is die je als mens zal ervaren. Het is een emotie die samen met een gekwalificeerde therapeut moet worden onderzocht. Want de emotie angst heeft altijd onderliggende emoties die vaak onbewust zijn. 

Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik mijn energetische therapie toepas in mijn therapiepraktijk...

Ik start met het tegenovergestelde (om niet dieper te zakken in een negatieve en donkere spiraal). Ik vraag mijn cliënten welke positieve emoties ken je? Met behulp van mijn ‘emoboek’ zoeken we samen de passende positieve emoties uit. Herkenbaar voor de cliënt en daar gaan we mee aan de slag.
Door eerst zorg te dragen voor een prettige vibe (energie) en met positieve emoties kun je de angst-emotie beter aan. 
Zoekend vanuit die positieve energie gaan we kijken welke negatieve emoties bij je angst-emotie horen. Wat is voor jouw een betere benaming van wat jij ‘angst’ noemt. Als je diverse negatieve emoties opnoemt ervaar je al snel een respons van je lichaam. Is die angst-emotie wel passend? Of zou je het anders moeten benoemen? Misschien is het door de maatschappij en je culturele achtergrond jou aangepraat? We (h)erkennen wat er speelt en heeft gespeeld in je leven.

In een verder verloop van je therapie leer ik jouw op een verantwoorde wijze een body-scan toe te passen, zo kom je er achter of en waar de emotie ‘angst’ zich bij jou heeft vastgezet in je fysieke lichaam. En leer je “hé..dit is geen angst-emotie maar een verdriet/boos/verveeld/verlaten/ benauwd/gefrustreerd/jaloers-emotie.” Door de emotie anders te noemen valt er vaak direct al een last van je schouders.
Evenzo kan er eerst heel veel emotie vrijkomen waarvan jij je niet bewust was en daarom is onder begeleiding werken van een therapeut heel belangrijk. Emoties komen los die er vaak niet mogen/mochten zijn omdat men dat als niet sociaal wenselijk beschouwd. De pijnplekken van je fysieke lichaam worden door je verstand nu beter begrepen en zorgt misschien wel voor vermindering/verzachting van je ontwikkelde somatische/chronische pijnen. Wat onbewust was is bewustwording geworden. 

Angst is een basale negatieve emotie, dat had ik je al bovenstaand verteld. Maar dat je angst ook direct moet linken aan ons overleefsysteem (reptielbrein) dat wil ik je onderstaand verder uitleggen. Angst hoort volgens je reptielbrein bij “vecht-vlucht-bevriezen” een overblijfsel uit de oertijd waar we (net als kippenvel) niet altijd meer wat aan hebben (mits je oprecht in gevaar bent). Angst emoties worden omgezet in kortdurende stress en in ons lichaam omgezet tot spaarstand. Die laatste heeft een belangrijke invloed op elk fysiologisch stelsel van ons lichaam: organen, bloedvaten,hormonen,botten…..je hele lijf komt in de overleef stand. Als die ‘angststand’ te lang duurt kun je in principe jezelf ziek maken….besef dat dit misschien een proces is van jaren (zeker als je jong bent) en als je ouder bent een veel korter proces is (waarbij herstel steeds langer duurt).

Door je zelfherstellend vermogen (lees uit je stress en angst te komen) aan te spreken op een onconventionele wijze zul je je bewuster worden van je lichaam, ga je er betere zorg aan geven door bij alles wat je doet de balans te bewaren tussen actie en rust. Het volgende effect zal zijn positieve emoties die je een gevoel van vrijheid geven. Als je de staat van geluk in jezelf hebt hervonden dan wil je die gevoelens en emoties elke dag en laat je jezelf niet meer toe om langdurige angst emoties te hebben. Je hebt de sleutel naar je eigen geluk gevonden, voelt verbinding en bent verbonden. Je omarmt de Balance van jou eigen nature. 😉


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.