Hoe maak je een keuze voor een Integraal Therapeut?

 

Er is een grote kans dat je op enig moment in je leven de diensten inroept van een professionele Energetische Therapeut, Lichtwerker of Healer (de subtiele energie healer). Misschien heb je dat wel al eens inmiddels gedaan. Hoewel we gemakkelijk het internet kunnen afzoeken naar een lijst van topchirurgen, toptandartsen of toptherapeuten, is het lastiger een lijst te vinden van de top onder de ‘subtiele energie healers’; tenslotte werken ze op een bepaald niveau met onzichtbare energie die moeilijk meetbaar is. Dat maakt hun prestaties moeilijk te beoordelen, ondanks het feit dat ook wetenschappers inmiddels overtuigd zijn van de energetische kracht die ons omringt.

 

Een goede ethische code is een kenmerk van een goede therapeut. Beoefenaars zullen je een geschreven code verstrekken en vele zetten hun filosofieën op hun website of in hun brochure. Het is belangrijk dat je dit materiaal leest en beoordeelt of de vermelde principes met die van jou overeenkomen. Als een therapeut zegt dat je met voorgeschreven medicijnen of allopathische (reguliere) zorg moet stoppen om met hem/haar te kunnen werken, kun je vraagtekens zetten bij de effectiviteit van zijn/haar werk. Als de energetische therapeut geen duidelijke ethiek of werkwijze heeft, vraag hier dan naar. Vraag naar ethiek, gebruikte methoden, algemene principes en andere essentiële factoren waarmee je kunt bepalen of dit de juiste therapeut is voor jou.

 

Enkele vragen die je kunt stellen, door de telefoon of per email zijn:

  • Wat is je algemene bedrijfsvisie 
  • Wat zijn je ethische codes wat betreft zorgverlening, privacy, aanraking, anonimiteit en dergelijke
  • Heb je een opleiding als integraal therapeut gevolgd, en zo ja waar en welke
  • Wat verwacht je of heb je nodig van mij als cliënt
  • Hoe bepalen we samen de doelen
  • Heb je eerder gewerkt met klachten die met de mijne vergelijkbaar zijn, en zo ja welke
  • Wat kan je melden over resultaten (zonder daarbij de privacy van andere cliënten te benoemen)
  • Wat heeft je tot dit beroep gebracht
  • Hoe werk je met je cliënten, te denken valt aan lengte van de sessies, hoe en wanneer ze worden gehouden, ziektekostenverzekeringen, enz.
  • Kan ik een van je huidige of vroegere cliënten spreken (bedenk dat dit i.v.m. de privacy wet niet altijd mogelijk is, maar wellicht kan de therapeut het aan proefpersonen vragen)

 

Uiteindelijk moet je rekening houden met je eigen intuïtie. Veel therapeuten, coaches of counselers worden sterk aanbevolen, maar voldoen misschien niet aan jouw behoeften of persoonlijkheid. Daarom is het belangrijk om met een 1ste intake of sessie te beginnen en pas voor een traject te tekenen als je een goed gevoel hebt over wie je therapeut is, je doelen samen helder zijn besproken, jij weet hoe zij/hij werkt, of de werkstijl bij je past, en de omstandigheden goed voelen. Ik raad ook aan om niet met een therapeut in zee te gaan die beweert dat je alleen met hem/haar moet werken. En nogmaals ga nooit naar iemand die zegt dat je de allopathische (reguliere) geneeskunde moet afzweren. Alle geneeskunde is energie geneeskunde, ook de allopathische, die een vitale plaats in het holistische veld bekleedt.